Introduksjon
Karate
Trening
Klubben
Historie
Bildearkiv
 
Diverse -
NKF - National Karate Federation Shotokan
   Shotokan     Slektstre     Profiler     Stilarter     Karate
Sentrum Karateklubb
 

Gichin Funakoshi (1870–1957)

 


 

 

 

 

Gichin Funakoshi - grunnleggeren av Shotokan karate.

Han ble født 10. november 1870 (1868) i Yamakawa, Shuri på Okinawa og døde i Japan 26. april 1957. Funakoshi skal ha fortalt selv at de offisielle dokumentene viser at han ble født i 1870 og at papirene ble forfalsket slik at han fikk avlegge opptakseksamen til medisin studier i Tokyo.
Etter eksamen avsluttet han medesinstudiene. Med andre ord så er nok 10. november 1870 den rette fødselsdatoen. Tross det blir 1868 brukt de aller fleste plasser. Han tilhørte en familie av høy status (Shizoku).

Det sies at han ble for tidlig født og var svakelig som spedbarn. Foreldrene og besteforeldrene regnet ikke med at han kom til å vokse opp. Funakoshi vokste opp hos morens foreldre. Han begynte sin trening i en alder av 11 år som eneste elev under Azato (Shuri-te).

Funakoshi tok lærerutdanning, og i 1888 fikk han jobb ved den lokale grunnskolen. Senere flyttet han til Naha hvor han begynte å trene under Itosu (Naha-te/Tomari-te). Azato og Itosu var imidlertid gode venner og sønnen til Azato trente også under Itosu. Funakoshi og Azatos sønn var gode venner helt fra de var små. Funakoshi forteller at de som ganske små satt og så på treningene til Itosu.

I begynnelsen på 1900-tallet besøkte Kaptein Yashiro øya Okinawa. Her så han en demonstrasjon av Funakoshis grunnskoleelever. Han ble så imponert at han beordret sitt mannskap til å se og lære karate.
Litt senere i 1912 besøkte Admiral Dewa med sin flåte Okinawa. Omtrent 12 av hans menn ble igjen der i en uke for å studere karate. Yashiro og Dewa var dermed de første som oppdaget (for dem) denne nye kampkunsten (karate/to-de) og brakte nyheten med seg til Japan.
Funakoshi ble styreformann for ”The Okinawa Martial Arts Society” og instruktør på den Okinawiske lærer skolen.

Funakoshi, Mabuni, Motobu, Kyan, Gusukuma, Ogusuku, Tokumura, Ishikawa, Yahiku gav i løpet av 1914 og 1915 mange demonstrasjoner på karate over hele Okinawa.

I en alder av 54 år, i 1917, ble Funakoshi spurt av utdanningsministeren på Okinawa om å reise til Kyoto i Japan for å holdt en karatedemonstrasjon. Demonstrasjonen var på det offisielle martial arts senteret ”Butoku-den”. Dette ble den første introduksjonen av karate i Japan - som imidlertid ikke ble noe stor suksess.

I 1921 besøkte Kronprins Hirohito øya Okinawa. På dette besøket ble han anbefalt av Kaptein Kanna å se en demonstrasjon ledet av Funakoshi.
I 1922 ble Funakoshi spurt av “The First Ministry of Education” (nå Ministry of Education, Science, Sports, and Culture) om å komme til Japan for å demonstrere karate på den første ”National Exhibition” i Tokyo.
Denne gangen ble det en vellykket framvisning av karate. Grunnleggeren av Judo, Kano Jigoro inviterte så Funakoshi til å holde en demonstrasjon på kata i ”Kodokan judo dojo”. Den kjente japanske kunstneren Hoan Kosugi rådet Funakoshi til å gi ut en bok om karate og designet ”Shotokan Tigeren” til Funakoshis første bok ”Ryukyu Kempo: Karate”.
Boken ble godt mottatt og kom ut i andre opplag fire år senere under tittelen ”Renten Gochin karate-jutsu”.

Funakoshi slo seg nå ned i Japan og instruerte karate på flere universiteter om kveldene. Til å begynne med var det ikke bare gode tider i Japan for Funakoshi. Om dagen tok han tilfeldige arbeid som vaktmann, gartner o.l. for å overleve økonomisk. Dette endret seg etterhvert da universiteter som Keiko og Takushoku så på karate som en nyttig trening for studentene. Han vendte aldri tilbake til Okinawa.

I april 1924 skrev han ut det første sortbelte-sertifikatet noensinne, ukjent til hvem.

Bøker skrevet av Gichin Funakoshi:
   1) Hans først bok kom i slutten av 1922 ”Ryukyu Kempo: Tode”
       (Shotokan Tigeren).
   1) 4 år etter kom samme bok med tittelen ”Renten Gochin karate-jutsu”.
   2) Hans andre og mest berømte bok ”Karate-Do Kyohan” kom i 1936.
   3) Hans tredje bok ”Karate-Do Nyumon” kom des. 1943.
   4) Mot slutten av sitt liv skrev han selvbiografien
       ”Karate-Do my way of life”.

Den første karatedojo stod ferdig i 1939, men brant desverre ned under siste verdenskrig. Tidlig på 50-tallet mottok Funakoshi mange invitasjoner fra amerikanske militærbaser i Asia om å instruere soldatene i karate.
Han ble også innvitert til USA og tok med seg Isao Obata, Toshio Kamoto og Masatoshi Nakayama på denne historiske reisen.

Hans siste visjon var å sende instruktører ut i verden for å spre karaten. Han var bekymret for alle disse stilartene som dykket opp. Han var redd dette ville ha dårlig effekt for karatens utvikling. Dette er noe alle senseier, karateorganisasjoner og klubber burde tatt innover seg og ikke bare lese Dojokun på trening, men faktisk å følge disse 5 gyldne reglene. Hadde alle senseier i organisasjoner og klubber levd etter det kara-te betyr, så hadde alle vært samlet og trent sammen i dag.

Hva betyr karate:
Kara-te betyr tom-hand og hva menes med tom. En enkel forklaring er at du kjemper uten våpen i hendene. Men Funakoshi hadde en annen mening med ”tom”: Som et blankpusset speil reflekteres hva som står foran det, og som ekkoet i en stille dal kaster tilbake til og med de minste lyder, slik må enhver karate-ka tømme sitt sinn for egoisme og det som ellers kan hindre en karate-ka i å reagere korrekt i enhver situasjon vi måtte befinne oss i. Dette er meningen med Kara eller Tom i karate.

Her har senseier/instruktører i norske Shotokan-organisasjoner og klubber mye å lære. Målet og meningen til Funakoshi var nok å samle Shotokan verden og ikke å motarbeide sammarbeid. Kanskje vi ikke kan like alle eller bli likt av alle, men respektere andre og trene sammen i dojoen skulle likevel vært mulig.

Litt film av Gichin Funakoshi:
  • Rising Sun Productions (5 DVD's)
  • Rising Sun Productions (1 DVD)
  • YouTube - Gichin Funakoshi Kihon kumite

Bilder av Gichin Funakoshi:
  • WebShots - Sports

Mer om stilarten Shotokan, dens første dojo og tigeren på våre websider:
  • Shotokan tigeren og navnet Shoto-kan
  • Shotokan (og relaterte stilarter)

To gode websider om Gichin Funakoshi:
  • Karate-do; An Art and a Way (PDF)
  • Tønsberg Karateklubb


 

 

 
Opprinnelig utforming og gjennomføring; Bit Solutions