Introduksjon
Karate
Trening
Klubben
Historie
Bildearkiv
 
Diverse -
NKF - National Karate Federation Shotokan
   Shotokan     Slektstre     Profiler     Stilarter     Karate
Sentrum Karateklubb
 

Henry D. Plèe

 

 

 

Henry D. Plèe startet med karate på begynnelsen av 1950-tallet etter å ha blitt introdusert for karate av Rikutaro Fukudo. Han er ansett til å være den store pioneeren innen karate i Frankrike og mangen andre europeiske land, blant andre Storbritannia, Tyskland, og Italia.

På begynnelsen av 50-tallet var karate praktisk talt ukjent, og blant judo utøvere som var etablert i frankrike på den tiden Plèe startet med karate ble stilarten bekjentgjort med tittelen "karatplee". Men dette tok ikke motet fra Plèe, og han inviterte gjesteinstruktører som blant andre var datidens aller fremste som; Tsutomu Ohshima, den amerikanske karatepioneren; Harada, Minoru Mochizuki sønn Hiroo, Tetsugi Murakami, Ogashara, Yoshinaro Nab, Chojiro Tani, og Taiji Kase.

Den aller første franske karateklubben, «Academie Francaise d’Arts Martiaux» (AFAM), som også var europas første, ble åpnet i Plèes hjem i Paris.
I 1954 dannet «Plèe Federation Francaise de Boxe Libre et Karate» (grovt oversatt til Det franske forbundt for fri boksing og Karate) som det første Karateforbundet i Europa. Forbundet inkludert både karate og den franske friboksingstilen kjent som Savatè, som nok ikke var en heldig kombinasjon, men gav positive ringvirkninger for begge stilartene. Til og med i dag finnes det innslag av fransk friboksning i karate.
Det første offisielle franske karatestevnet med deltakere fra 5 kontinenter fant sted i 1961 og Plèes AFAM tok førsteplassen.

Fransk karate brøt snart med friboksingen og gikk inn i den vellutviklede franske judoforeningen, som etter hvert skiftet navnet til det franske for-bundet for judo og lignende stilarter. Senere ble også Ju Jutsu, Aikido, og Taekwondo inkludert i dette forbundet.
Det franske judoforbundet var på den tiden ett av det best utviklede i Europa, og utøver fra utlandet kom ofte til Frankrike og ble på denne måten introdusert til karaten.
Som ett resultat av dette ble det første internasjonale mesterskapet avholdt i 1963 med deltakere fra Storbritannia, Frankrike, og Belgia.

Mellom 1963 og 65 ble det avholdt møter under navnet «European Karate Union» som en kongress, og under den tredje kongressen i 1966 ble «European Karate Union» formelt stiftet som eget forbund med åtte del-takende land. Noe senere ble Plèe utnevnt til teknisk rådgiver i forbundet.

 

 

 
Opprinnelig utforming og gjennomføring; Bit Solutions