Introduksjon
Karate
Trening
Klubben
Historie
Bildearkiv
 
Diverse -
NKF - National Karate Federation Shotokan
   Shotokan     Slektstre     Profiler     Stilarter     Karate
Sentrum Karateklubb
 

Shotokan tigeren og navnet Shoto-kan

Shotokan tigeren er et velkjent symbol i karateverdenen som blir brukt av alle Shotokan klubber uansett hvilken organisasjon de er underlagt, men ikke alle uttøvere kjenner symbolets opprinnelse.

Shotokan tigeren er av tradisjonell kinesisk design som symboliserer at tigeren aldri sover. Shotokan tigren er tegnet av kunstneren Hoan Kosugi. Hvis Funakoshi ville skrive en bok om Karate ville Kosugi utforme omslaget til boka. Slik ble Shotokan tigeren til. Boka kom ut i 1922 og het Ryukyu Kempo: Tode, lansert av Bukyo-Sha.

Gichin Funakoshi brukte navnet Shoto da han signerte sine kalligrafier. Ordet "Shoto" betyr vaiende furutrær og "kan" betyr hall, hus eller skole. Shotokan er i dag synonymt med Shotokan tigeren.

Som ung mann likte Funakoshi å gå alene langs furutrærne som sto rundt hans hjem i Shuri, Okinawa. Etter arbeidstiden som lærer i den lokale skolen og undervisningen i karate var over gikk han ofte opp til fjellet Torao og mediterte. Navnet Torao betyr forøvrig tigerhale.

Senere i livet forklarte Funakoshi at den kalde brisen som blåste blandt furutrærne på vei til fjellet Torao fikk trærne til lyde som bølger som bryter mot land. Siden det var her han fikk sin poetiske inspirasjon langs susende furutrær på vei til Torao valgte han Shoto som sitt kunstnernavn.

En annen versjon av "Shotokan Tiger" historien er at den kommer fra uttrykket "Tora no maki". (MAKI betyr "skriftrull, fortegnelse, liste" og TORA betyr "mesterverk", men kan også bety tiger. I japansk tradisjon betyr dette et offisiellt skrevet dokument om et kunststykke eller et system som direkte refererer til den spesielle kunsten/systemet.

Kunstneren Hoan Kosugi fortalte at Funakoshis bok kom til å bli karatens "Tora no maki" ettersom det tidligere ikke hadde vært skrevet noen bok om karate. Og siden Tora" også betyr "Tiger" designet han tigeren som representasjon for Funakoshis karate. De to små tegnene ved siden av tigerens hale er kunstnerens signatur.

Arbeidet med den første dojo`en (bildet nederst til høyre) ble påbegynt i Zoshigaya, Toshima Ward i midten av 1938. 29. januar 1939 bukket 71 år gamle Gichin Funakoshi og gikk inn i verdens første dojo.
Det var Funakoshi`s eldste elev Kichinosuke Saigo (kjent japansk politiker) som organiserte en komité hvor venner av Funakoshi fra hele Japan kunne støtte byggingen av denne dojoen.
Over inngangsdøren hengte de opp et skilt hvor det stod "Shoto-kan" etter Gichin Funakohi`s kunstner navn "Shoto". På norsk kan vi så oversette Shotokan med "Gichin Funakoshi`s treningshall". Stilarten ble så hetende Shotokan. Dojoen fikk en kort historie og brant desverre ned under siste verdenskrig.

 


Shotokan tigeren
Shotokan tigeren tegnet i april 2005 av da 13 1/2 år gamle Charlotte Severinsen, tidligere medlem av Sentrum Karateklubb Haugesund.

 

 

 

Shotokan dojoen

 
Opprinnelig utforming og gjennomføring; Bit Solutions