Introduksjon
Karate
Trening
Klubben
Historie
Bildearkiv
 
Diverse -
NKF - National Karate Federation Shotokan
   Shotokan     Slektstre     Profiler     Stilarter     Karate
Sentrum Karateklubb
 

 


 

 

Shotokan

Shotokan Karatens grunnlegger var Gichin Funakoshi (1868–1957). Han vokste opp på Okinawa og trente under Itosu og Azato.

Første gang Funakoshi prøvde å introdusere karate i Japan var i 1917 og resultatet var mindre vellykket. Gjennombruddet kom først i 1922 da han etter en invitasjon fra ”The Ministery of Education” hadde en oppvisning i Japan.

Hans signert sine kalligrafier med sitt kunstnernavn "Shoto", derav navnet "Shoto" som betyr vaiende furutrær og "kan" som betyr hall. Et skilt med Shoto-kan ble hengt over den første Karate-dojoen i Japan (29. januar) 1939. Dermed hadde hans stilart fått navnet Shotokan og er i dag verdens største stilart.

Masatoshi Nakayama (1913-1987) var mannen som har fått stor del av æren for spredningen av Shotokan til hele verden. Nakayama overtok som hovedinstruktør for JKA etter annen verdenskrig og sendte ut instruktører til hele verden. De første JKA instruktørene kom til Europa på 60-tallet.

Japan Karate Association (JKA) var den første organisasjonen for Shotokan og ble stiftet i mai 1948. Mange har i ettertid valgt å bryte med denne organisasjonen.

Det er i dag utallige organisasjoner med Shotokan i verden, som f.eks. Shotokai Karate-do, Shotokan Karate-do International Federation (SKIF), Japan Shotokan Karate Association (JSKA) og Japan Karate Shoto-Renmei (JSK) for å nevne noen.

I dag er det store flertall av Shotokan-utøvere i verden ikke medlem av den opprinnelige organisasjonen JKA.

Shotokan kjennetegnes først og fremst med de lave stillingene. Det legges stor vekt på korrekt holdning, balanse og koordinering. I motsettning til de fleste andre stilarter er nesten alle teknikker lineære, d.v.s. at Shotokans filosofi er at korteste veien mellom to punkter er en rett linje. Filosofien i Shotokan er også at èn teknikk skal være nok. I kumite reglene er det dermed bare nødvendig med et poeng (Shobu Ippon) for å vinne en kamp.

Det var Gichin Funakoshis sønn Yoshitaka som bl.a. innførte hoftebruken (hanmi, shomen) og de dype stillingene slik vi kjenner stilarten i dag.

Shotokan kom til Norge først med John Groves fra England tidlig på 60-tallet. Siden er det blitt Norges største stilart. Det er lite sammhold mellom organisasjonene og klubbene i Norge som driver Shotokan. De aller fleste klubbene i Norge tilhører forskjellige stilarts-organisasjoner som ikke har noen form for sammarbeid seg imellom. Den tapende part her er den enkelte utøver. Vi i Sentrum Karateklubb er nøytral og har et åpent forhold til alle som driver Shotokan i inn og utland, uansett organisasjon.

Se også «Shotokan tigeren og navnet Shoto-kan».

 


 

Goju-Ryu

Chojun Miyagi (1888-1953) er grunnlegger av stilarten Goju-Ryu. Han vokste opp i Naha, Okinawa. Han trente først under Ryuko Aragaki og som 14-åring begynte han å trene under Kanryo Higashionna som egentlig utviklet denne stilen, men det var Miyagi som gav den navnet Goju-Ryu.

"Go" betyr hard, "Ju" betyr myk og "Ryu" betyr skole/metode. I 1933 ble skolen til Miyagi den første blant flere karateskoler som fikk registrert sin stilart med navn ved det Japanske Budo instituttet, det prestisjefylte Dai Nippon Butokai.

Goju-Ryu kan i rett linje føres tilbake til de gamle kinesiske mestrene som K. Higashionna trente under i flere år, og er dermed en stilart som kan føres tilbake til gamle Kina uten de store forandringer som tilfellet er i med fleste andre stilarter.

Miyagi var også selv i Kina og trent med de gamle mesterne der. Goju-Ryu har stor variasjon mellom fot og håndteknikker. Videre blir det utført harde og myke teknikker i sirkulære og lineære bevegelser. Filosofien er f.eks. å kunne bruke myke blokkerings teknikker mot slag isteden for hardt mot hardt.

Noen Goju-Ryu organisasjoner:

• International Okinawan Goju-Ryu Karate-Do Federation
• Okinawa Goju-Ryu Karate-Do Kyokai
• Goju-Ryu Kokusai Karate Kobudo Federation
• International Karate-do Goju-Kai Association

Gogen Yamaguchi "The Cat" (1909-1989) er nok den mest kjente personen innen Goju-Ryu i nyere tid. Han grunnla "International Karate-do Goju-Kai Association".

Det er få Goju-Ryu klubber i Norge, men det finnes noen klubber bl.a. i Nord-hordland- og Tresfjord Karateklubb. Det skal visst også være noen klubber i Porsgrunn og Holmestrand.

Noen fra Sentrum Karateklubb trente en gang med Goju-Ryu instruktør Eiki Kurashita (9. dan) fra Okinawa i Aberdeen. Han satt i panelet da vår hovedinstruktør Alf Ronny Fagerland tok 4. dan den 8. august 2004. Han er President i Goju-Ryu Kokusai Karate Kobudo Federaition.

 


 

Shito-Ryu

Kenwa Mabuni (1889-1952) var fra Shuri, Okinawa. Grunnlegger av stilarten Shito-Ryu. Han var elev hovedsaklig under Itosu og Higashionna.

Han startet å instruere sin stil da han flyttet til Osaka, Japan i 1928. Til å begynne med kalte Mabuni sin stil for "Hanko-ryu", men på 30-tallet fikk hans stilart navnet Shito-ryu som står for: 1) "Shi" eller "Ito" for Itosu, 2) "To" eller "Higa" for Higashionna. Han valgte dette navnet for å hedre sine instruktører Itosu (Shuri-te) og Higashionna (Naha-te).

Shito-Ryu ble formet ved å kombinere kataer og teknikker fra Shuri-te og Naha-te. I Shiti-Ryu blir det også undervist i tradisjonelle Okinawiske våpen.

Med sitt opphav fra Naha-te og Shuri-te er Shito-Ryu en unik stilart hvor det er tatt vare på de orginale teknikker fra det gamle Okinawa. Shito-Ryu er en rask, men likevel sterk og kunstnerisk stilart. Den inneholder flere kataer enn noen annen stilart. Kataene har Mabuni for det meste lært av sine to mestere, men han har også hentet noen fra "White Crane" og noen kataer har han laget selv.

Han var den første til å innføre "Bonkai" for å få/formidle forståelsen av en kata. Kombinasjonen av alle kataer, kihon, kumite og våpenkunst gjør Shito-Ryu til en av de mest allsidige stilarter innen karate.

Shito-Ryu er i dag delt opp i forskjellige organisasjoner.
Her er noen av de eksisterende:

• Shito-Kai ledet av Mabuni`s sønn,
• Shito-Ryu Itosu-Kai som var ledet av Ryusho Sakagami og
• Shito-Ryu Shukokai som ble ledet av Chojiro Tani.

Kuniba startet Seishin-kai som i dag er Motobu-Ha Shito-Ryu. Hayashi startet Hayashi-Ha Shito-Ryu og enda en gruppe ble startet opp av Abe.

Fumio Demura (8. dan) er nok i dag mest kjente skikkelsen i Shito-Ryu. Han er elev av Ryusho Sakagami som var elev av Kenwa Mabuni. Blandt kjente personer Fumio Demura har omgått kan nevnes den legendariske Bruce Lee og Chuck Norris.

Fumio Demura bor nå i USA og er sjefsinstruktør for Shito-Ryu Do Genbu-Kai. Han har skrevet flere bøker om Shito-Ryu og om Okinawan martial-arts våpen som sai, nunchaku og tonfa. Fumio Demura og Aziz Kheder er medlem av samme organisasjon i USA, AAU. (Aziz Kheder som besøkte oss på Karatefestivalen 2005). AAU er også medlem av "World Karate Confederation" (WKC).

 


 

Wado-Ryu

Grunnleggeren av Wado-Ryu var Hironori Ohtsuka (1892-1982), født i Shimodate, Japan. Både hans far og hans onkel fikk han tidlig til å begynne med Ju-Jutsi.

Mellom 1912 og 1917 prøver Ohtsuka mange former for Kenpo i en søken etter teknikker med "styrke", noe som Ju-Jutsi ikke hadde mange av. Han blir senere en høyt rangert instruktør i Shindo-Yoshin-Ryu Ju-Jutsi.

I 1922 møter Ohtsuka mannen Gichin Funakoshi, som senere blir kjent som grunnleggeren av Shotokan Karate. Han blir begeistret over hans teknikker og begynner å trene karate med ham.

I 1925 blir Ohtsuka assistenten til Funakoshi. Ohtsuka mente Master Funakoshis karate var for formfast og begrenset. Han modifiserer teknikkene til Funakoshi ved å blande inn teknikker og bevegelser fra Ju-Jutsi. I 1930 danner dette grunnlaget for stilarten Wado-Ryu.

Symbolet for stilarten Wado-Ryu er en due, fredsduen som blir holdt i to hender. Vingene omslutter de japanske skrift-tegnene for Wa-Do, den japanske solen, en knyttneve o.l. "Wa" betyr fred eller harmoni. Wado-Ryu betyr noe som "Veien til fred og harmoni".

Karakteristisk for stilen er at det satses mer på teknikk og hurtighet enn på rå kraft, og motstanderens bevegelser og kraft blir rettet tilbake mot ham/henne.

Da Grandmaster Hironori Ohtsuka døde i 1982 overtok hans sønn Jiro Ohtsuka som øverste leder for organisasjonen. Jiro Ohtsuka tok navnet til sin far og tituleres nå som Grandmaster Hironori Ohtsuka II, 10. dan. Grandmaster Hironori Ohtsuka II har også en sønn som trener Wado Ryu. Hans navn er Kazutaka Ohtsuka og du finner litt mer informasjon om tredje generasjon Ohtsuka her.

Mange høyt graderte Japanske instruktører har flyttet til Europa og en av disse er Mr. Masafumi Shiomitsu (8. dan) Hanshi. Sensei Shiomitsu er hovedinstruktør for Wado Ryu Karate-Do Academy i England og øverste sjef for Wado-Ryu i Europa. Sensei Shiomitsu er bosatt i England og kommer regelmessig på besøk til Norge for å instruere alle 16 klubbene som er tilknyttet den Norske stilartsorganisasjonen Wado-Ryu Norge, som igjen er direkte tilknyttet Japan gjennom Wado-Ryu Karate-Do Academy. Som i andre stilarter har også Wado-Ryu med tiden blitt delt opp i flere forskjellige organisasjoner.

 
Opprinnelig utforming og gjennomføring; Bit Solutions